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RULING:  

SHARED FACILITIES 
Issued: 20 May 2014 

1 Purpose 

Some buildings share services and facilities with other buildings in the vicinity. The NABERS Rules 
contain specific provisions to apportion the energy and water used by some of these services 
among the buildings which share them. Examples of services already covered in the NABERS 
Rules include HVAC, car parks and cogeneration systems. 

Other shared facilities, such as loading docks, end-of-trip facilities and common external grounds 
are not covered in the NABERS Rules and their use by each building cannot be determined using 
sub-metering. This ruling provides a methodology to apportion the energy and water used by 
shared facilities that are not currently covered in the NABERS Rules among the buildings which 
share them. 

Note this ruling can be used to apportion a shared facility among two or more buildings which 

share it. This ruling cannot be used to allocate energy use to internal building users. 

2 Scope 

This ruling should be read in conjunction with the applicable Rules. It applies to any building 
rateable under NABERS Energy or NABERS Water which share common facilities with other 
buildings.  It is applicable to all NABERS ratings, with the exception of: 

 office tenancy ratings 

 all data centres rating types 

The provisions can only be applied to the shared facilities listed in this ruling under section 4.1, 
Coverage. Shared services or facilities not listed must be assessed under the NABERS rules and 
rulings. 

Additional facilities to be included in this ruling can be proposed to the National Administrator by 
following the provisions of Section 2.4 Proposed new methods of the NABERS Rules for offices (or 
equivalent for other rating types). 

Note that the NABERS rules and rulings already include robust methodologies for a number of 

shared services and facilities, such as HVAC services, car parks, cogeneration systems and water 

treatment plants, among others. Any proposal to include such systems and facilities under this 

ruling will not be considered by the National Administrator. 
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3 Definitions 

Shared facilities are taken to mean services or amenities, for example energy associated with 
cyclist facilities, loading docks or central waste storage / collection areas.  

3.1 Determining the system location 

Determining the system’s location is an important part of the assessment of shared facilities, which 

determines the way these systems are treated under Section 4 Assessment of Shared Facilities. 

In a NABERS Energy or Water rating, shared facilities are considered to be onsite when they are 
located within the physical boundaries of the building where the rating is being conducted and/or its 
grounds (as shown on the title of the building). Where this is not the case, the system must be 
considered as being offsite. 

The following examples are tabulated below to illustrate how this is applied to common shared 
facilities arrangements. 

 

Example Treatment 

A CB

 

Three buildings share a facility which is located in a common 
basement, foyer or other common space.  

The shared facility is considered onsite for all three 

buildings. 

 

A CB

 

The facility is not located within the physical boundaries of the 
building.  

The system or facility is considered offsite. 

Note that the actual ownership of the shared facilities is not considered as part of this definition.  A 
shared facility could be considered onsite even if the system is owned and run by a different entity 
to the building. 
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4 Assessment of Shared Facilities 

Onsite shared facilities are considered to be part of a building’s central facility. The energy and 
water use of an onsite shared facility must be included in NABERS Energy and Water ratings.  

4.1 Coverage 

The methodologies in this ruling can be applied when the following types of facilities and services 
are shared between two or more buildings: 

 Common external grounds (such as external lighting, irrigation and security features), 

 Loading docks and other back of house facilities, 

 Embedded network (such as switch rooms), 

 Communications rooms, 

 Vertical transport, 

 Sewer and waste water pumping (when not associated with a water treatment facility), 

 End of trip facilities (for example cyclist amenities). 

4.2 Apportioning energy and water used by shared facilities 

The energy or water used by a facility listed under Section 4.1 Coverage, may be apportioned 
among the buildings sharing the premises using one of the following methodologies. 

Financial reconciliation and area based apportioning are in line with the Rules on inclusions and 

exclusions. Care should be exercised when selecting the most appropriate methodology that 

reflects the operation of the shared facility. 

4.2.1 Financial reconciliation 

The energy and/or water used by a shared facility may be apportioned based on leasing or 
contractual agreements to each building sharing the facility when the following conditions are met: 

 Sufficient compliant metering is in place to determine the energy or water consumption of 
the shared facility during the Rating Period, and 

 Leasing or contractual documentation that is compliant with the relevant standards for 
acceptable data is available, assigning a proportion of the costs of the energy or water use 
captured by the meter to each building sharing the service. 

The energy and/or water use may be apportioned based on the proportion of the costs which is 
allocated to each building in the lease or contract.   

4.2.2 Area-based apportioning 

The energy or water used by a shared facility may be apportioned in proportion to the area of each 
building sharing the facility when the following conditions are met: 
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 Sufficient compliant metering is in place to determine the energy or water consumption of 
the shared facility during the Rating Period, and 

 Area documentation compliant with the relevant NABERS Rules for each building sharing 
the service. 

Where a measure for area is not defined under existing NABERS Rules, or the building type is not 
rateable under NABERS, assessors should use: 

 the applicable method under the PCA Method of Measurement for commercial or 
residential buildings; or, where no method is available, 

 Gross Floor Area. 
 
The energy and/or water use may be apportioned based on the ratio of floor area of each building 
to the area of all buildings sharing the facility.   

Either methodology is deemed to meet the standards for acceptable data and estimates and does 
not need to be included in the error calculations for the rating application. 

4.2.3 Full allocation 

If neither the financial reconciliation nor the area based apportioning methodology can be applied, 
then the entire energy and/or water consumption for the shared facility must be added to each 
rated premises. 

4.3 Compliant metering 

All metering must meet the requirements of the NABERS Rules that are relevant for the building 
type being rated. Virtual meters, i.e. additions or subtractions of multiple physical meters, can be 
used to meet the requirements of this ruling within the constraints of the general Rules. 

Thermal meters used must comply with the provisions of the Validation Protocol for Thermal 
Energy Exclusions (version 2.0). 

 


